Aktualno

Predstavljen novi model indeksa razvijenosti
  • Objavljeno:
  • 10.10.2017.

Na konferencijI Dani regionalnoga razvoja i EU fondova održanoj u Šibeniku od 5. do 7. listopada ove godine predstavljen je novi model indeksa razvijenosti.

Indeks razvijenosti predstavlja instrument za ocjenjivanje razine socio-ekonomskog razvoja i ocjenjivanje stupnja razvijenosti JLS-a i JP(R)S-a te za kategorizaciju potpomognutih područja.

S obzirom da je indeks razvijenosti jedan od ključnih instrumenata regionalne politike Republike Hrvatske predstavljena su tri osnovna kriterija novog modela izračuna indeksa razvijenosti.

Tri osnovna kriterija novog metodološkog okvira:
1. Novi model izračuna mora otkloniti problem utjecaja statističkih obilježja odabranih pokazatelja na konačnu vrijednost indeksa razvijenosti
2. Novi model izračuna ne smije dozvoliti kompenzaciju vrijednosti između različitih pokazatelja u konačnoj vrijednosti kompozitnog indeksa
3. U novom modelu izračuna mora se izbjeći arbitrarno utvrđivanje pondera.

Prijedlogom novog modela izračuna indeksa razvijenosti broj JLS-ova koja imaju status potpomognutog područja povećava se za 60 te ih je ukupno 304, za razliku od prijašnjih 244 (Stari model 2014.-2016.)

Više o novom modelu izračuna Indeksa razvijenosti saznajte OVDJE.

Izvor: www.strukturnifondovi.hr