Aktualno

Osigurano dodatnih 231 milijuna HRK za pripremu i provedbu projekata gradova i županija
  • Objavljeno:
  • 07.09.2017.

Ministrica Žalac: „Ovim ćemo sredstvima sufinancirati projekte koje nije moguće financirati putem EU fondova kao što je, primjerice, adaptacija i opremanje školskih objekata“

                                           0709 slika 4000x200

U srijedu, 6. rujna 2017. godine, u Zagrebu je održan mjesečni sastanak ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sa županima i regionalnim koordinatorima.

Tijekom sastanka, predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili su aktivnosti vezane uz izradu paketa novih zakona u ingerenciji Ministarstva, natječaje u tijeku kao i planirane aktivnosti.

Ministrica Žalac, u svojem je pozdravnom obraćanju izvijestila okupljene župane i regionalne koordinatore o dodatnih 231 milijuna HRK namjenskih sredstava koje je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osiguralo u okviru Fonda za regionalni razvoj te kojima će biti sufinancirani projekti koje nije moguće financirati sredstvima iz fondova Europske unije.

“Veseli me što Vam danas ovdje mogu reći da je objavljen Poziv za dostavu zahtjeva za sufinanciranje po Programu podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama za koji je osigurano 40 milijuna HRK. Ovaj je program naš odgovor na loše programiranje operativnih programa koji ne reflektiraju razvojne prioritete lokalne i područne razine”, istaknula je ministrica Žalac i pojasnila da će se spomenutim sredstvima sufinancirati izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija, adaptacija i opremanje školskih objekata. Više o navedenom Pozivu te dokumentaciju potrebnu za prijavu možete preuzeti OVDJE.

Ministrica je također najavila i potpisivanje Sporazuma s regionalnim koordinatorima kojim će se urediti međusobna prava i obveze u procesu izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata. Za spomenute aktivnosti na kojima će regionalni koordinatori surađivati s Ministarstvom, osiguran je 21 milijun HRK te će svakom regionalnom koordinatoru biti dodijeljeno milijun HRK.

Još jedan novi Program koji je ministrica najavila je Program pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova u okviru kojeg je osigurano 120 milijuna HRK kroz 3 proračunske godine. “Iznimno je važno da već sada krenemo s pripremama za iduće financijsko razdoblje kako bismo imali što više projekata spremnih za prijavu na sufinanciranje iz fondova Europske unije”, rekla je ministrica te istaknula da će spomenuta sredstva ubrzati provedbu i apsorpciju sredstava koja su na raspolaganju Republici Hrvatskoj, a Poziv na dostavu projektnih prijedloga bit će objavljen 15. rujna 2017.

Konačno, županima i regionalnim koordinatorima ministrica je najavila i dodjelu dodatnih 50 milijuna HRK za one najugroženije županije i jedinice lokalne samouprave, u cilju smanjivanja zaostajanja i razlika u razvoju putem Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju.

Izvor: http:/www.strukturnifondovi.hr