Aktualno

Mišljenje Hrvata o uvođenju eura u RH
  • Objavljeno:
  • 09.08.2017.

Eurobarometar provodi istraživanja javnog mišljenja o određenim temama u svim državama članicama Europske unije, kao i u zemljama kandidatkinjama. Ove godine provedeno je istraživanje unutar 7 država članica koje nisu dio Eurozone, odnosno još uvijek nisu uvele euro, jedinstvenu valutu Europske unije. To su: Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunjska, Hrvatska i Švedska. Cilj istraživanja bio je saznati mišljenja o samoj valuti, razinu znanja te podržavaju li građani država članica uvođenje eura i zamjenu nacionalne valute.

Hrvati su podijeljenog mišljenja o uvođenju eura, samo 52% je za uvođenje i zamjenu nacionalne valute. Veći postotak smatra da će uvođenje imati negativne posljedice (50%) te je izražen strah od poskupljenja cijena (82%). Veliki broj Hrvata smatra da Republika Hrvatska nije spremna za uvođenje eura (72%) te da se prihvaćanjem eura gubi dio nacionalnog identiteta, kao i kontrola nad ekonomskom politikom.

U nastavku navodimo rezultate istraživanja, usporedbu mišljenja Hrvata i prosjek mišljenja svih navedenih država članica koje nisu uvele euro (%).

Jeste li ikad koristili euro?

S1

Osjećate li se dovoljno informirano o euru?

s2

Jeste li za ili protiv ideje uvođenja eura u vašu državu?

s3

Kakve će posljedice imati uvođenje eura?

s4

s5

Smatrate li da je RH spremna za uvođenje eura?

s6

Kada želite da euro postane nacionalna valuta?

s7

Izvor: http://ec.europa.eu/