Blog „Kojim poduzetnicima su namijenjena EU sredstva?“
  • Objavljeno:
  • 02.02.2017.


„Želim raditi u EU PROJEKTIMA jer je to jedan od načina da ljudima koji nemaju novca pomognem da dobiju sredstva iz EU fondova“. Bio je to moj odgovor kad me vlasnica pitala zašto želim raditi baš kod njih, na što se ona samo zagonetno nasmijala i rekla „Ok“. Danas nakon toliko vremena kad se sjetim te izjave ušla bih u mišju rupu i nikad se više pojavila.

Zašto to kažem?

Prvenstveno zbog proučenih kriterija u različitim pozivima za  poduzetnike, ali i iskustvom stečenim u radu s njima.

Sama činjenica da vas u većini poziva za poduzetnike koji već posluju traže da ste prethodnu godinu poslovali s dobiti, provjeravaju vašu neto profitnu maržu, zaduženost, tekuću likvidnost te iskustvo u provođenju projekata odgovarajuće vrijednosti, navodi na to tko se može prijaviti.

Ukoliko nemate iskustva u provedbi projekata, prošle godine ste poslovali  s gubitkom te ste se uz to i morali zadužili, vaša šansa da dobijete bespovratna sredstva lagano se gubi. A nažalost, danas je u Hrvatskoj jako puno poduzeća koja su se zbog krize,  iz koje smo navodno izašli, našli baš u prethodno navedenim situacijama.

Pitanje je sad, zašto su takvi uvjeti i što se s tim želi postići?

Europska komisija s ovakvim uvjetima želi prije svega biti sigurna da poduzeće koje dobije bespovratna sredstva za svoj projekt ne propadne godinu dana nakon njegovog završetka. Iskustvo u provođenju projekta im, također, pruža osjećaj sigurnost da je poduzeće prolazilo kroz slične situacije te da će se snaći i u provedbi ovog projekta bez financijskih korekcija. I ako gledamo s te strane, to je sasvim korektno.

Ali, što će poduzeća koja se trenutačno ne mogu prijaviti? Oni će svoj projekt staviti na čekanje i između ostalog posvetiti se poboljšanju godišnjeg financijskog izvještaja iz kojeg će biti vidljivo poslovanje s dobiti te pronalasku voditelja projekta s  dugogodišnjim iskustvom u provedbi projekata radi dobivanja dodatnih bodova.

Sve ovo je nažalost naša realnost iz koje možemo zaključiti da još uvijek funkcioniramo na onaj način „tko ima novca, imat će ga još više“, ali kako kažu dok jednom ne smrkne, drugom ne svane!

Autor: Ivana Rukavina Halilagić